19. august 2014

Bed & Breakfast

Itaalias on väga palju B&B (Voodi & Hommikusöök) tüüpi majutusasutusi. Meil Eestis ei kasutata sellist nimetust eriti laialdaselt, kuid see on midagi sarnast meie kodumajutusega.

Mis on siis B&B Itaalia (loe: pigem siiski Matera, ma ei julge terve Itaalia eest sõna võtta) mõistes. Ettevõtja, kes soovib B&B-d hakkata pakkuma, peaks itaalia seaduste järgi elama samas hoones. See tähendab, et mingit 24/7 vastuvõtuletti pole, saabumine ja lahkumine lepitakse omavahel kellaajaliselt kokku. Tavaliselt on kell 23:00 öörahu, millest kliendid peavad kinni pidama.

See, kuidas keegi klientidega oma majapidamises suhtleb, on omaniku enda otsustada. On neid, kes annavad pelgalt toa võtme ning hommikusöögi kellaaja, on aga ka teistsuguseid. Näiteks nagu Eliana.

Kuna tal on vaid kaks tuba, siis on tal võimekust iga klient isiklikult vastu võtta ning teha neile soe Welcoming (teretulemast sissejuhatus). Ta pakub neile alati midagi kas sooja või külma juua, koos võetakse ette linna kaart ning seal ta ringitab ära kõik vaatamisväärsused, andes kaasa info, mida oleks külastajal väga raske ise leida. Samuti soovitused söögikohtade osas ja ostude tegemiseks.

Mida ta veel kindlasti räägib, on see, et tema elamises on suur rõhk säästlik ja vastutustundlik olemisel. Prügi sorteeritakse, nõudepesu masin pannakse tööle õhtuti, ta palub erinevate vidinate laadijaid mitte päevaks pistikupesadesse jätta, räägib, kuidas ta sooja vett teeb ning palub sellega kokkuhoidlikult ümber käia jne...

Mis ta sellest saab? Külastaja saab väga sooja ja toetava vastuvõtu osaliseks, maja reeglitega kurssi viimine laseb tal end tunda osana "perekonnast". Nõuanded kohaliku elu- olu mõistmiseks on kulda väärt ja ta on selle eest väga tänulik. Seetõttu Eliana ütlebki, et väga palju uusi kliente tuleb tema juurde tänu eelmiste klientide soovituste tõttu oma sõpradelt.

Tagasitulles teema juurde tulles... Hetkel on Eliana sõnade järgi selline situatsioon, et pooled B&B pakkujatest tõesti elavad samades ruumides, nagu tema, kuid paraku pooled jällegi mitte. Meie mõistes saab sellest siis nagu hostel, eks...

Mulle oli põnev teada, et näiteks Matera Sassi piirkonnas annab valitsus mahajäetud hooneid ettevõtjale 30 aastaks tasuta kasutada, tingimusel, et kahe aasta jooksul alustatakse seal renoveerimistöödega. Peale 30 aastat hakkab ettevõtja maksma renti, mis ei pidanud eriti suur olema.

Sellisel kombel tuuakse elu, ehk ettevõtlus (turism, loometegevus) tagasi mahajäetud hoonetesse, tekitatakse töökohti, toodetakse kaupa ja teenust ning luuakse lisaväärtust kogu piirkonna jaoks.

Näiteks Eliana B&B-st suurem osa on tema omanduses, kuid üks tuba aga sellisel kombel riigi käest saadud ja korda tehtud. PS. Kohe tema kõrval on 2 vaba majapidamist, kus peremehetsevad tuvid ja nöörkassid.

Lisaks kehtib B&B majutuskohtadele selline reegel, et 3 kuud aastast peavad nad olema suletud. Näiteks Eliana suleb oma kohakese jaanuarist märtsini ning broneeris just laupäeval piletid kaheks kuuks Brasiiliasse. Ka tema läheb õppima, kogema, andma ja saama. Lahe!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar