15. september 2014

Kaljukirikud

Täna siis jõudis kätte see päev, mil me Elianaga suundusime tema maja tagatoaaknast paistva suure ristiga kaljukirikut külastama. Just täpselt nii, nagu kõrvalolevalt pildilt näha, peibutas ta mind kõik see 1,5 kuud.

Ma käisin muudkui Eliana aknast kirikut vaatamas ning mõtlesin iga jumala kord, et sinnasaamiseks tuleb pikk matk ette võtta- mingil põhjusel tundus ta mulle teisel pool orgu asuvat. Kuid, oh, mis rõõm, mul tuli võtta näpust. Sinna viis kena lai tee ja orgu laskumine algas hoopiski kiriku tagant. Vaade oli seal muidugi võrratu. Tegelikult on vaade Matera Sassi piirkonnas igal pool nii võrratu, et ma olen saanud tähenduse väljendile "võtab hingetuks".



Vot niimoodi kõrvuti oruga nad seal asusidki. Kiriku nimi on Santa Maria (itaaliapäraselt Madonna de Idris), eestipäraselt siis Püha Maria kirik. Kiriku esmamainimine toimus 14. sajandil ja ta on täiesti kalju sisse uuristatud. Sõna Idris pidi tähendama midagi tsisternide ja paakidega seotut, kuid googel ei teadnud sellest midagi-  seega, oli Püha Maria kirikul suur roll vee kogumisega olnud täita. Kirikus on uhke altar Püha Maria 17- 18. sajandist pärit freskoga, kelle paremal käel on Sant´Eustachio fresko, kes oli Matera linna kaitsepühak.
Samasse kirikukompleksi kuulub ka seal läheduses asuv teine, otsapidi 9. sajandisse kuuluv kirik, mis oma sisult oli isegi muljetavaldavam- Santa Lucia alle Malve, ehk ajaloolise nimega santa (püha) Lucia Casalnuovo kirik, mis sai oma nime seal ümbruses kasvava õrnaõielise lille- Malve e. Mallow järgi. Esimesed kiriku asukad olid kuni 1283. aastani Benediktiini mungad.

Samuti leidsin Lucia kirikust ühe lühikese video, ehk annab rohkem aimu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar