19. september 2014

Koobasmaja

Päris põnev oli ka muuseumiks kohandatud koobasmaja e. Casa grotta külastamine, olin küll oma reisi esimestel nädalatel käinud sarnastes mahajäetutes koobastes, kuid siiski ei ole võimalik pelgalt giidi jutu peale kõike seda ette kujutada, et kuidas seal siis ka tegelikult vanasti elati. Muuseumis on aga tookordne elulaad kenasti taasesitatud.

Enne aga kui sinna koobasmajja jõuda, tuli meil päris pikk tiir Sassi peal teha. Ilm oli küll pilves, kuid oli niiskelt soe, seega nautisime jalutuskäiku, kuid olgem ausad, siin naudid kõige rohkem ikka vaateid, siis märkad kõike muud huvitavat, mis silma ette jääb. Ning eks ole ju kena, kui seda kõike toetab mõnus ilm.


Tahan kommenteerida, miks selle hotellisildipildi siia panin- tegemist on termaalvee basseinide ja lisaks paari- kolme saunaga.

Nüüd siis koopamuuseumi juurde. Essmalt vabandust, et esipildiks olen valinud kemmergupildi, kuid nagu näete, on see taaskasutusse võetud "rahapajana"- seal all oli paljude aastate vältel nagu terve kuldne varandus põrandale laiali laotunud- tegelikult aga sent sendi haaval inimeste poolt visatud.

Piletikene sellesse kahetoalisesse (tundub, et siiski kõigi mugavustega) majakesse maksab 2 € ja tuletan meelde, et inimesed elasid sellistes veel 1950-tel aastatel! Kena köök, lemmiklooma eluase pererahva voodi jalutsis, vets oli kohe köögi kõrval toas (mitte nagu eestlastel aianurgas). Muidugi, ma ei kujuta ette, mis lõhn, (et mitte öleda hais) seal pidevalt oli...


See voodi oli nii kõrge, et ulatus mulle rinnuni. Mingil põhjusel nad ei presenteerinud seda redelit, millega voodisse sai. Vaevalt, et teivashüpe just sellest toimingust alguse sai- igasugu pulikaid oli seina ääres küll ... :)

Seal sai ka tellida audiogiidi. Selle jurues oli põnev oli, et vastavalt külaliste rahvusele või keele- eelistusele ei antud Sulle pihku mitte sellist telefonitoru meenutavat pulti, vaid lülitati kõlaritesse vastavas keeles informatsioon. Oli valida kaheksa keele vahel: ILT, ENG, FRA, ESP, GER, JPN, CHI ja RUS.

Kui on 3 minutit aega, siis soovitan vaadata seda videot, mis annab edasi Sassi linnaosa ilu, tohutusügavat orgu ning vastaskaldal asuvaid koopaid.



Seda poorset lubjakivi, mille sisse koopaid uuristatakse, nimetavad materalased tuff´iks. Väljauuristatud suurematest tükkidest lõigati plokid ja nendest laoti üles vaheseinad ja ruumide ilmestamiseks (eriti kirikutes) lae alla kaared. Käega katsudes on see kivi pudisev, aga samas on kõik sajandeid tagasi ehitatud ehitised alles...


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar